my beLOVEd follower

Thursday, February 23, 2017

Proses Beli Rumah. Part 1 - Banker's Cheque

Assalamualaikum semua.



Just nak share, semalam akak dah berjaya booking rumah area Desaru ni. Alhamdulillah~ Sakit jugak nak saving 5k untuk booking rumah ni. Belum saving untuk bayar deposit lagi -_-" Takpe demi masa depan. Target akak, sebelum 2020, akak dah ada 2 rumah. Tapi mungkin ni lah permulaannya. May Allah ease. Amin~

Okay meh akak share cara2 nak buat Banker's Cheque (Cek Jurubank) ni.

1- Pergi ke bank yang kita ada akaun dengannya. Macam kes akak, akak ingat semua bank boleh buat banker's cheque. Akak ke Bank Islam, rupanya tak boleh buat sebab takde akaun dengan Bank Islam. So terpaksa ke Maybank.
2- Minta borang nak buat Banker's Cheque kat kaunter bank.
3- Isi borang dan ambil nombor giliran. 
4- Charge fee RM 5.50 dikenakan.
Setel~ Senang kan?

TIPS:
~Pastikan buat di akaun berdaftar.
~Duit dalam bank cukup. Sebab katanya sekarang dah tak terima cash untuk buat Banker's cheque. Jadinya dia akan transfer duit tu dari akaun je. 😃

Ni contoh Banker's Cheque untuk bayaran booking rumah.

Hope this post help you guys untuk buat bank draft duit ya. 😊

Till then,
Wasalam



1 juta orang sayang aku:

Blogger said...

Quantum Binary Signals

Professional trading signals delivered to your mobile phone every day.

Follow our signals right now and gain up to 270% per day.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails